Parkettás mester XVI. kerület

Parkettás mester XVI. kerület

Mitől púposodik fel a parketta

2022. január 04. - makacstomi

FELPÚPOSODIK A PARKETTA? ELMAGYARÁZZUK, MIÉRT!

Nemrég fektettél le a drága tömörfa parkettát, és alig néhány hónap elteltével a parkett felpúposodik. Mi okozza ezt? És mit tehet ellene, hogy csökkentse a padlójában keletkezett károkat? Tudjon meg többet az alábbi cikkünkből.

Amikor a fapadló elkezd megemelkedni, ezt a folyamatot felpúposodásnak vagy feldomborodásnak is nevezik. Gyakori, hogy ez a padló bármelyik területén előfordulhat - a falakhoz közeli oldalon vagy éppen középen, ahol nem lehet nem észrevenni.

Mitől púposodik fel a parketta?

Íme a leggyakoribb okok a parketta felpúposodására:

  • A tömörfa természetes anyag, és mint ilyen, nagyon érzékeny a levegőben és a falakban lévő nedvességre. Ha a házban nedvességprobléma van, vagy egyébként túl sok nedvesség van a helyiségben, a fapadló ezt magába szívhatja, és idővel a deszkák meghajlanak.
  • Ha a padló alatt csövek futnak, és szivárgás vagy csőtörés van, ugyanez érvényesül - a padló elnyeli a vizet.
  • A rossz beépítés szintén oka lehet a fapadló meghajlásának. Mivel a tömörfa természetes anyag, hely kell neki, hogy táguljon és összehúzódjon, és ha nincsenek rések, akkor elkezd meghajolni és kiemelkedni a padlóból. Mindig győződjön meg arról, hogy a fapadlót szakember fektette le, aki komolyan veszi a megfelelő tágulási hézag szükségességét.
  • Rossz minőségű alátét - a természetes tágulás és összehúzódás elősegítése érdekében jó minőségű habszivacs alátétre van szükség, amely párnaként szolgál e szakaszok között.
    kupakosodó fapadló

Teendők felhólyagosodott parketta esetén

  • Ne késlekedjen. Amint a padló felemelkedésének jeleit észleli, azonnal tegyen lépéseket. Hívjon profi szerelőt, ha meg kell emelnie a padlót, nehogy véletlenül kárt tegyen benne, ha saját maga távolítja el a deszkákat.
  • Ha szivárgásra gyanakszik, próbálja meg megtalálni a forrást. Lehet, hogy vízvezeték-szerelő szolgáltatásait kell igénybe vennie, hogy kiderítse, hol kezdődött a szivárgás, és hogy a padló mekkora részét érinti.
  • Készüljön fel arra, hogy a padlót fel kell emelni és megfelelően újra kell fektetni, ha eredetileg nem volt tágulási rés.
  • Ha a probléma az otthonában lévő nedvesség, vagy ha új otthonba költözött, és meg kellett várnia, hogy a padló kiszáradjon, akkor foglalkozzon a nedvesség problémájával, mielőtt megpróbálná megjavítani a padlóját, különben a probléma csak újra meg fog jelenni.
  • Folyamatosan ellenőrizze a páratartalom szintjét olyan helyiségekbe csatlakoztatott párátlanítóval, ahol a nedvesség problémát jelent.
  • A padló tisztításakor győződjön meg róla, hogy a felesleges vizet feltörli, hogy ne folyjon be a padlólapok közötti résekbe, és mindig azonnal törölje fel a kiömlött folyadékot.

A parketta 90-95%-ban fából készül, így a fa tulajdonságaival rendelkezik, és alkalmazkodik a környezet páratartalmához. Így a fa anyag a helyiség páratartalmától függően nedvességet vesz fel vagy ad le.

Ez a tágulás vagy összehúzódás méretváltozásokhoz vezethet. Ahhoz, hogy az anyag a beépítés előtt alkalmazkodni tudjon a helyiség klímájához, a laminált padlót legalább 48 órán át abban a helyiségben kell tárolni, ahol beépítésre kerül.

Ennek és a dilatációs hézag hiányának az az oka, hogy a laminált padló a falakhoz tágul, majd a fenekekhez tapad. Fűtött, huzatmentes, száraz helyiségben, < 75%-os páratartalommal és min. 18 °C-os léghőmérséklettel kell tárolni. A túlzott nedves törlés táguláshoz vezet. A tisztítás söpréssel és szükség esetén alig nedves (párás) ronggyal történik.

A bejegyzés trackback címe:

https://parkettas16kerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr1616803322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása