Parkettás mester XVI. kerület

Parkettás mester XVI. kerület

Parketta lerakás XVI. kerület Ady Endre utca

2019. szeptember 21. - makacstomi

Parketta lerakás XVI. kerület Ady Endre utca


Pénztárca kímélő parketta lerakás XVI. kerület Ady Endre utca, parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ady Endre utca övezetében jótállással az elvégzett munkára, átlátható parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell választani az igényekhez szabott parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:


A parketta szükséges kopásállósága jelentősen függ attól, hogy hová tervezzük leragasztani. A parketta mintázata a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai



A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk néhány tippet.

  • A parketta szegezése párnafára: ez a fektetési mód manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, azonban a parketta darabjainak lerakása inkább a következő folyamatot követve történik.



  • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. Az aljzatbetonnak tökéletesen simának kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a ragasztás előtt.



  • Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon történik. A betonra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.

 

tölgy parketta átrakása XVI. kerület Ady Endre utca

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát szabad alkalmazni.

A legtöbb parketta nem rakható le padlófűtés fölé, ezért a parketta alatt futó fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta károsodhat.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kiváló adhéziót a portalanított aljzat garantálja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. diszperziós ragasztóval. Juhar parketta rögzítése oldószeres ragasztóval szokásos.

sima parketta lerakási minta XVI. kerület Ady Endre utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

parketta lerakási minták XVI. kerület Ady Endre utca

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás XVI. kerület Ady Endre utca


A hézagba faékeket kell tenni, a parkettta lerakás végeztével a faékek kivehetők, ezután szegélyléccel borítsuk be a hézagot.
Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal garantálható.

régi parketta felszedése XVI. kerület Ady Endre utca

 

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre XVI. kerület Ady Endre utca


Mivel a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, így padlófűtésre csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül tanácsos olyan anyagú parkettákat választani, amelyek nem mennek össze.

Régi parketta típusok XVI. kerület Ady Endre utca

 

  • Egyrétegű parketta: az egész parketta egy tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy csaphornyos parketta.



  • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből rakják össze. A háromrétegű parkettet gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle fektetési mintákat kínálnak.



  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után rögtön rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a rögzítés után.



A parketta takarítása XVI. kerület Ady Endre utca
A parketta anyaga még elkészült formájában is élő anyag, ennélfogva kényes lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása jó megoldás, azonban a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása kerülendő. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű folyadék jut, akkor mihamarabb el kell tüntetni onnan. Pusztán alig vizes moppal szabad megtisztítani a padlót, hogy elkerüljük a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással megoldható, ilyen módon meggátolhatjuk a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, ropogossá válását.

A parketta tartósságának jót tesz, ha a gyártó utasításai szerinti szereket alkalmazza nagyjából 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel közvetlenül a munka befejezése után a legjobb. Amennyiben a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás alá becsöppent pecsétnyomok eltüntetése megfelelő tisztítószerrel végrehajtható. A diszperzitfolt ecetes vizes eleggyel 2-3 perces áztatás után eltüntethető, viszont ezt követően javasolt szellőztetni. Makacs pettyek ellen a WU2 sampon alkalmazható, azonban a legutóbbi eszközök csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért szükséges idővel a parketta felszedése és visszaragasztása XVI. kerület Ady Endre utca környékén?

A parketta átrakása a leghatékonyabb technológia lehet a kopott parketta újjá varázsolása érdekében.

  • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása meglazult az idő elteltével különböző okok miatt.
  • A parketta kiterjedt felületen kopott el, így indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettafa átrakással végzett megerősítése.
  • A sok éve lerakott parketta darabjai hosszabb idő múltán erősen megkoptak, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
  • A parkettát rögzítő OSB lemez mozog, emiatt már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló feladat betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elegendő lehet, akár több évre is kielégítő megoldás lehet, de a bombabiztos művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
  • Az átrakás azért is javasolt, mert sok idő elteltével a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és már nem tudunk pontosan ugyanolyat szerezni, így a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

öreg parketta átrakása XVI. kerület Ady Endre utca

A parketta átrakás rövid bemutatása

  1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felszedjük a régi parkettát.
  2. A parkettaragasztó maradványainak megtisztítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
  4. A folyamat záró lépése az ismét leragasztott parketta megcsiszolása és 3 rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, ugyanis ennek során korábban lerakott parkett tönkremehet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a leghatékonyabb eljárás lehet a régi parketta javítására.

  • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különböző okoknál fogva.

 

  • A faburkolat nagy felületen sérült meg, ennélfogva lehet, hogy elengedhetetlen bizonyos elemek cseréje, ilyen esetben racionális választás lehet az elemek átrakással elvégzett stabilizálása.

 

  • A korábban lerakott lécek pl. a fűtés melege miatt összeszáradtak, és jókora rés jött létre köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.

 

  • A parkettát rögzítő vakpadló rögzítése nem tölti be a funkcióját, ezért már túl gyenge a leszorító rendeltetésének ellátásához.

 

  • A parketta réseinek kiöntése nem ritkán elég lehet, akár időtálló eljárás, de az igazán megbízható technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.

 

  • A parketta mozgása a leghatékonyabban a felszedéssel és újbóli lerakással védhető ki.

 

  • A parketta átrakása azért is javallott, mert ahogy öregszik, a parketta "beérik", és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, de a régi parkett ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.



Pénztárca kímélő parketta lerakás XVI. kerület Ady Endre utca környékén, ezen kívül parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ady Endre utca környékén garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

A bejegyzés trackback címe:

https://parkettas16kerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr815137558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása