Parkettás mester XVI. kerület

Parkettás mester XVI. kerület

Parketta lerakás XVI. kerület Ábra utca

2019. szeptember 20. - makacstomi

Parketta lerakás XVI. kerület Ábra utca


Olcsó parketta lerakás XVI. kerület Ábra utca, parketta átrakás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ábra utca környékén garanciavállalással, korrekt parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Ennek érdekében figyelembe kell venni:

  • a fektetés helye (pl. étterem)
  • az igénybe vétel módja (pl. nappali)


A parketta megkövetelt kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk lerakni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai



A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk egy-két tanácsot.

  • A parketta szögelése párnafára: ez a lerakási forma napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, viszont a parketta elemek lerakása többnyire a következő folyamatot követve zajlik.
  • A parketta leragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. Az aljzatbetonnak tökéletesen laposnak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell használni a tevékenység folytatása előtt.



  • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott formában történik. A betonra hab alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.

 

parketta lerakás-átrakás XVI. kerület Ábra utca

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát szabad ragasztani.

A parketták többsége nem alkalmas fűtött aljzatra, emiatt a padló alatt vezetett fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, tudniillik a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A szükséges ragadást az alapozóval ellátott aljzat garantálja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. oldószeres ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése poliuretán ragasztóval elterjedt.

parketta ragasztása betonra XVI. kerület Ábra utca

 

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok XVI. kerület Ábra utca

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás XVI. kerület Ábra utca


A résbe faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, majd takaróléccel borítsuk be a hézagot.
A fal felőli parketták tökéletes illesztése behúzóvassal szavatolható.

régi parketta felszedése XVI. kerület Ábra utca

 

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtéshez XVI. kerület Ábra utca


Mivel a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, ezért padlófűtés fölé csupán másfél centinél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen kívül ajánlott olyan parketta fafajtákat alkalmazni, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta fajták XVI. kerület Ábra utca

 

  • Egyrétegű parketta: a teljes darab egy tömbből áll. Konkrétan lehet pl. lamella parketta vagy csaphornyos parketta.



  • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettát sokan szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos lerakási mintákat tesznek lehetővé.



  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után közvetlenül rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.



A parketta rendben tartása XVI. kerület Ábra utca
A parketta fája már legyártott formájában is élő anyag, ennélfogva kényes lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta porszívózása rendben van, viszont a bő vizes felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű folyadék jut, akkor haladéktalanul fel kell törölni. Csak éppenhogy nedves felmosóronggyal szabad megtisztítani a burkolatot, hogy megakadályozzuk a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta karbantartása pasztázással elvégezhető, ezzel megelőzhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta tartósságának jót tesz, ha a forgalmazó adatlapja szerinti szereket veszi igénybe hozzávetőlegesen félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal frissiben a legokosabb megoldás. Amennyiben a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a fólia mögé bekerült pacák törlése hozzáillő vegyszerrel elképzelhető. A mészfolt ecetes vizes mixtúrával nagyon rövid idejű áztatás után megszüntethető, viszont ezután javasolt szellőztetni. Makacs pacák ellen a penge lehet az ellenszer, de ezek csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért válhat elkerülhetetlenné hosszú idő múltán a parketta felszedése és visszaragasztása XVI. kerület Ábra utca környékén?

A parketta átrakása a legpraktikusabb technológia lehet a kopott parketta újjá varázsolása érdekében.

  • A több éve lerakott parketta ragasztása elengedett az idő elteltével sokféle hatás eredményeképpen.
  • A parketta kiterjedt felületen sérült meg, így szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs döntés lehet a többi parkettaelem átrakással kivitelezett rögzítése.
  • A sok éve lerakott parketta elemei hosszabb idő múltán megrepedeztek, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
  • A parkettát támasztó vakpadló elmozdult, emiatt már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár hosszabb időre is kielégítő beavatkozás lehet, de a bombabiztos megoldás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert idővel a parketta színe módosul, és már nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, ezért a megöregedett parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

tölgy parketta átrakása XVI. kerület Ábra utca

A parketta átrakás vázlatos leírása

  1. A parketta átrakásának első műveleteként felbontjuk a régi parkettát.
  2. A parkettaragasztó feleslegeinek felszedése után rendezni kell a léceket.
  3. Ha befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor következik a régi parketta visszaragasztása.
  4. A munka befejező lépése az ismét leragasztott parketta polírozása és három rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis ennek során korábban lerakott parkett tönkremehet, az átrakáshoz szakértelem kell. A parketta átrakása a legpraktikusabb megoldás lehet a karcos parketta javítására.

  • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különféle okok miatt.

 

  • A parketta nagy kiterjedésben károsodott, emiatt szükségessé válhat jónéhány léc pótlása, ilyenkor bölcs választás lehet a többi parkettaelem átrakással történő megerősítése.

 

  • A jó régen lefektetett darabok pl. a fűtés melege miatt összeszáradtak, és óriási rés formálódott köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.

 

  • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc leszorítása kitágult, ezért már túl gyenge a leszorító rendeltetésének ellátásához.

 

  • A parketta réseinek tömítése időnként elég lehet, akár tartós megoldás lehet, ellenben a ténylegesen biztos technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.

 

  • A parketta mozgása célravezetően a felbontással és visszarakással szüntethető meg.

 

  • Az átrakás azért is jó megoldás, mert az idő előrehaladtával a parketta más árnyalatot vesz fel, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, ennek megfelelően a régi parkett újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.



Pénztárca kímélő parketta lerakás XVI. kerület Ábra utca környékén, emellett parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ábra utca területén garanciavállalással, korrekt parketta átrakás árakkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://parkettas16kerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr3015137554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása