Parkettás mester XVI. kerület

Parkettás mester XVI. kerület

Parketta lerakás XVI. kerület Akácos út

2019. szeptember 30. - makacstomi

Parketta lerakás XVI. kerület Akácos út


Pénztárca kímélő parketta lerakás XVI. kerület Akácos út, parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Akácos út vonzáskörzetében garanciával, átlátható parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Emiatt szem előtt kell tartani az alábbiakat:

  • a felhasználás helye (pl. saját lakás)

 

  • a felhasználás módja (pl. hálószoba)


A parketta megkövetelt kopásállósága nagyban múlik azon, hogy melyik helyiségbe tervezzük lerakni. A parketta külseje a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása



A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk néhány tanácsot.

  • A parketta szegezése párnafára: ez a lerakási mód manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, azonban a parketta darabjainak fektetése jobbára a következő folyamatot követve elterjedt.



  • A parketta ragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen laposnak kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a tevékenység folytatása előtt.



  • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon szokásos. A betonra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztva.

 

parketta lerakás-átrakás XVI. kerület Akácos út

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak különleges parkettát szabad alkalmazni.

A parketták többsége nem alkalmas fűtött aljzatra, emiatt a burkolat alatt vezetett fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, ugyanis a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A tökéletes tapadást az alapozóval ellátott aljzat szavatolja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. diszperziós ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése poliuretán ragasztóval történik.

parketta járólap illesztés XVI. kerület Akácos út

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

parketta lerakási minták XVI. kerület Akácos út

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi beépítési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka parketta felújítás XVI. kerület Akácos út


A résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás után a faékek eltávolíthatók, és szegélyléccel fedjük le a hézagot.
Az oldalsó parketták rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal szavatolható.

régi parketta felszedése XVI. kerület Akácos út

 

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő általában 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtés fölé XVI. kerület Akácos út


Mivel a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, ezért padlófűtéshez csupán másfél centinél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen túlmenően tanácsos olyan fajtákat lefektetni, amelyek nem mennek össze.

Régi parketta típusok XVI. kerület Akácos út

 

  • Egyrétegű parketta: a teljes elem egy tömbből áll. Ez lehet pl. svédpadló vagy mozaik parketta.



  • Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos fektetési formákat biztosítanak.



  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után közvetlenül használatra kész. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a rögzítés után.



A parketta rendben tartása XVI. kerület Akácos út
A parketta anyaga még feldolgozott állapotában is élő anyag, ennélfogva érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta porszívózása kitűnő, viszont a bőséges vízzel való felmosása nem tanácsos. Amennyiben a parkettára mégis túl sok folyadék kerül, akkor mihamarabb fel kell itatni. Legfeljebb éppenhogy nedves felmosófejjel szabad megtisztítani a burkolatot, hogy elkerüljük a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, eképpen elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta élettartamának jótékony hatású, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket alkalmazza körülbelül félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával frissiben a leghatékonyabb. Amennyiben a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás mögé bejutott pöttyök eltávolítása testreszabott tisztítószerrel esélyes. A mészfolt ecetes vizes oldattal 2-3 perces áztatás után eltüntethető, azonban utána tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a penge vethető be, azonban utóbbiak csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért szükséges idővel a parketta átrakása XVI. kerület Akácos út környékén?

A parketta átrakása a legpraktikusabb eljárás lehet a felpúposodott parketta újjá varázsolása érdekében.

  • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása már nem tart eléggé idővel különböző okok miatt.
  • A parketta hatalmas felületen sérült meg, ezért indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettaelem átrakással való stabilizálása.
  • A régi parketta darabjai hosszabb idő múltán megrepedeztek, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el nyomtalanul.
  • A parkettát támasztó párnafa rögzítése meglazult, ily módon már nem megfelelő a stabilizáló feladat ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár hosszabb időre is tartós beavatkozás lehet, de a bombabiztos eljárás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert idővel a parketta színe módosul, és soha nem fogunk tudni éppen ugyanolyat találni, ezért a régi parketta elemek újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.

öreg parketta átrakása XVI. kerület Akácos út

A parketta átrakás vázlatos bemutatása

  1. A parketta átrakásának kezdeti lépéseként felszedjük a parkettát.
  2. A parkettaragasztó maradékainak felszedése után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
  3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
  4. A tevékenység befejező eleme az újonnan leragasztott parketta csiszolása és három rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, ugyanis átrakás közben a parketta tönkremehet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra. A parketta átrakása a legjobb eljárás lehet a felpúposodott parketta felújítására.

  • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különböző okok miatt.

 

  • A parketta felszínének jelentős része sérült meg, ennélfogva elkerülhetetlen lehet bizonyos elemek pótlása, ilyen esetben bölcs választás lehet a lécek átrakással való stabilizálása.

 

  • A régi parketta elemei idővel teljesen kiszáradtak, és jókora térköz alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.

 

  • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc odaerősítése elengedett, így már már túl gyenge a rögzítő funkció betöltéséhez.

 

  • A parketta hézagjainak tömítése gyakran elégséges, akár tartós megoldás lehet, ellenben a ténylegesen biztos technológia a parketta eltávolítása és ismételt lerakása.

 

  • A parketta mozgása a leghatékonyabban a felszedéssel és újbóli lerakással védhető ki.

 

  • Az átrakás azért is tanácsos, mert az idő előrehaladtával a parketta más árnyalatot vesz fel, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, azonban a régi parkett újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.



Pénztárca kímélő parketta lerakás XVI. kerület Akácos út régiójában, valamint parketta átrakás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Akácos út vonzáskörzetében garanciavállalással, fix parketta átrakás árakkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://parkettas16kerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr7415137596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása