Parkettás mester XVI. kerület

Parkettás mester XVI. kerület

Parketta lerakás XVI. kerület Ágoston Péter utca

2019. szeptember 22. - makacstomi

Parketta lerakás XVI. kerület Ágoston Péter utca


Pénztárca kímélő parketta lerakás XVI. kerület Ágoston Péter utca, parketta átrakás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ágoston Péter utca övezetében garanciával, átlátható parketta felújítás árral.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Ennek érdekében számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

  • a fektetés helye (pl. iroda)
  • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)


A parketta előírt keménysége jelentősen függ attól, hogy melyik helyiségbe szeretnénk fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai



A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk néhány tanácsot.

  • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a fektetési mód ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta darabjainak lerakása többnyire a következő folyamatot követve zajlik.
  • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. A betonnak tökéletesen egyenesnek kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell használni a fektetés előtt.
  • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon szokásos. Az aljzatra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.

 

parketta javítás XVI. kerület Ágoston Péter utca

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak speciális parkettát engedélyezett alkalmazni.

A legtöbb parketta nem fektethető fűtött aljzatra, emiatt a padló alatt vezetett fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kellő tapadást az alapozóval ellátott aljzat garantálja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Svédpadló rögzítése oldószeres ragasztóval szokásos.

parketta leragasztása XVI. kerület Ágoston Péter utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

parketta lerakási módok XVI. kerület Ágoston Péter utca

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakása



A résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás végeztével a faékek kivehetők, majd takaróléccel borítsuk be a hézagot.
A fal felőli parkettaelemek tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal szavatolható.

parketta rögzítése XVI. kerület Ágoston Péter utca

 

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez XVI. kerület Ágoston Péter utca


Mivel a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtésre csupán másfél centinél vékonyabb parkettát javaslunk. Emellett javasolt olyan fajtákat leragasztani, amelyek nem mennek össze.

Parketta fajták XVI. kerület Ágoston Péter utca

 

  • Egyrétegű parketta: a teljes parketta egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. svédpadló vagy intarzia parketta.



  • Többrétegű: javarészt két vagy három rétegből ragasztották össze. A 3 rétegű parkettát gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle fektetési formákat kínálnak.



  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után azonnal használatra kész. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a lerakás után.



A parketta tisztítása XVI. kerület Ágoston Péter utca
A parketta fája már legyártott formájában is élő anyag, ezért kényes lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség hullámzására. A parketta porszívózása kiváló ötlet, azonban a bőséges vízzel való felmosása nem tanácsos. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék kerül, akkor haladéktalanul fel kell törölni. Csakis kis mértékben nedves felmosófejjel megengedett feltakarítani a parkettát, hogy kiküszöböljük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással elvégezhető, eképpen kiküszöbölhetjük a kiszáradását, illetve az ebből adódó méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a forgalmazó instrukciója szerinti szereket veszi igénybe megközelítőleg félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a legjobb. Amennyiben a lefóliázás nem volt tökéletes, a fólia alá becsöppent pecsétnyomok eltávolítása hozzáillő tisztítószerrel esélyes. A diszperzitfolt ecetes vizes mixtúrával nagyon rövid idejű áztatás után megszüntethető, de utána érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a penge alkalmazható, de ezek csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta átrakása XVI. kerület Ágoston Péter utca régiójában?

A parketta átrakása a legjobb technológia lehet a karcos parketta felújítására.

  • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
  • A parketta hatalmas felületen károsodott, ezért szükségessé válhat néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással végrehajtott megszilárdítása.
  • Az öreg parketta elemei hosszabb idő múltán megrepedeztek, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
  • A parkettát támasztó vakpadló elmozdult, emiatt már nem bizonyul elég erősnek a megszilárdító feladat betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár több évre is kielégítő beavatkozás lehet, de a bombabiztos eljárás a parketta átrakása.
  • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert sok idő elteltével a parketta színe változik, és már nem fogunk tudni éppen ugyanolyat szerezni, így a régi parketta darabok újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.

régi parketta átrakása XVI. kerület Ágoston Péter utca

A parketta átrakás vázlatos leírása

  1. A parketta átrakásának kiinduló műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
  2. A parkettaragasztó maradványainak eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
  4. A munka befejező lépése az ismét leragasztott burkolóelemek polírozása és 3 rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert átrakás közben a parketta könnyen károsodik, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra. A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a felpúposodott parketta javítására.

  • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különböző okok miatt.

 

  • A parketta nagy felületen sérült meg, ebből adódóan elkerülhetetlen lehet jónéhány léc pótlása, ilyenkor ésszerű elhatározás lehet a többi parkettaelem átrakással történő megszilárdítása.

 

  • A korábban lerakott lécek a környezeti hatások miatt összeszáradtak, és hatalmas térköz keletkezett köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

 

  • A burkolatot stabilizáló párnafa odaszögezése elengedett, így már már túl gyenge a feladata ellátásához.

 

  • A parketta réseinek kitöltése gyakran elég lehet, akár tartós megoldás lehet, de az igazán biztos technológia a parketta eltávolítása és ismételt lerakása.

 

  • A parketta mozgása eredményesen a felszedéssel és újbóli lerakással szüntethető meg.

 

  • A parketta átrakása azért is javasolt, mert ahogy öregszik, a parketta más árnyalatot vesz fel, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, de a régi parketta elemek ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.



Olcsó parketta lerakás XVI. kerület Ágoston Péter utca területén, ezen kívül parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ágoston Péter utca vonzáskörzetében szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta felújítás árral.

A bejegyzés trackback címe:

https://parkettas16kerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr4615137560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása