Parkettás mester XVI. kerület

Parkettás mester XVI. kerület

Parketta lerakás XVI. kerület Akácos utca

2019. szeptember 28. - makacstomi

Parketta lerakás XVI. kerület Akácos utca


Pénztárca kímélő parketta lerakás XVI. kerület Akácos utca, parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Akácos utca vonzáskörzetében garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

  • a felhasználás helye (pl. iroda)

 

  • a használat módja (pl. nappali)


A parketta előírt keménysége nagyban függ attól, hogy melyik helyiségbe szeretnénk fektetni. A parketta mintázata a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai



A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk egy-két tippet.

  • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a fektetési mód napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése talán, de a parketta elemek fektetése inkább a lentiek szerint zajlik.



  • A parketta ragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. A betonnak teljesen simának kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell használni a fektetés előtt.



  • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta lerakása úsztatott formában szokásos. Az aljzatra filc alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.

 

parketta javítás XVI. kerület Akácos utca

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra készült parkettát szabad ragasztani.

A legtöbb parketta nem fektethető padlófűtés fölé, emiatt a parketta alatt vezetett fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, ugyanis a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kellő ragadást a portól megszabadított beton garantálja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. oldószeres ragasztóval. Juhar parketta rögzítése oldószeres ragasztóval történik.

parketta ragasztása betonra XVI. kerület Akácos utca

 

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan kell lerakni, a parkett egyenes síkját zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag XVI. kerület Akácos utca

 

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka parketta felújítás XVI. kerület Akácos utca


A hézagba faékeket kell tenni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek kivehetők, és szegélyléccel borítsuk be a rést.
Az oldalsó parkettaelemek tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal biztosítható.

parketta rögzítése XVI. kerület Akácos utca

 

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megkössön a ragasztó. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 1 nap, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtéshez XVI. kerület Akácos utca


Tekintve, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtésre csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen kívül érdemes olyan anyagú parkettákat leragasztani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta fajták XVI. kerület Akácos utca

 

  • Egyrétegű parketta: az egész darab egy tömbből áll. Konkrétan lehet pl. lamella parketta vagy mozaik parketta.



  • Többrétegű: rendszerint 2-3 rétegből rakják össze. A háromrétegű parkettát számos esetben szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos lerakási formákat biztosítanak.



  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után közvetlenül igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a ragasztás után.



A parketta takarítása XVI. kerület Akácos utca
A parketta fája tudniillik legyártott formájában is élő anyag, ebből adódóan érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség változására. A parketta porszívózása kiváló ötlet, viszont a bő vizes felmosása kerülendő. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer kerül, akkor mihamarabb fel kell törölni. Csakis éppenhogy nedves moppal szabad megtisztítani a padlót, hogy megakadályozzuk a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta karbantartása pasztázással elvégezhető, ezzel megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, recsegőssé válását.

A parketta tartósságának jót tesz, ha a gyártó leírása szerinti szereket veszi igénybe nagyjából félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával azonnal a legjobb. Amennyiben a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a fólia mögé bejutott pecsétnyomok törlése a célra kialakított tisztítószerrel kivitelezhető. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel nagyon rövid idejű áztatás után feloldható, de ezután javasolt szellőztetni. Makacs pettyek ellen a WU2 sampon alkalmazható, de ezek csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta átrakása XVI. kerület Akácos utca környékén?

A parketta átrakása a legjobb technológia lehet a felpúposodott parketta felújítására.

  • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása meglazult az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
  • A parketta kiterjedt felületen kopott el, így indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettaelem átrakással való stabilizálása.
  • A sok éve lerakott parketta elemei hosszabb idő múltán felpúposodtak, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el nyomtalanul.
  • A parkettát rögzítő párnafa rögzítése meglazult, ezért már nem megfelelő a megszilárdító feladat ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elegendő lehet, akár hosszabb időre is kielégítő megoldás lehet, de a legcélravezetőbb eljárás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással küszöbölhetők ki.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert idővel a parketta színe változik, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, így a régi parketta elemek újbóli felhasználásával azonos színű lesz a teljes felület.

öreg parketta átrakása XVI. kerület Akácos utca

A parketta átrakás rövid bemutatása

  1. A parketta átrakásának kezdeti lépéseként felbontjuk a régi parkettát.
  2. A parkettaragasztó feleslegeinek eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
  4. A tevékenység záró eleme az ismét leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és több rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, ugyanis ennek során korábban lerakott parkett könnyen károsodik, az átrakáshoz szakértelem kell. A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a régi parketta javítására.

  • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okoknál fogva.

 

  • A parketta nagy kiterjedésben sérült meg, ennélfogva lehet, hogy elengedhetetlen több darab pótlása, ilyenkor racionális döntés lehet az elemek átrakással végrehajtott stabilizálása.

 

  • A korábban lerakott lécek idővel vetemedtek, és túl nagy nyílás formálódott köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.

 

  • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc odaszögezése kitágult, így már nem bizonyul elég erősnek a feladata teljesítéséhez.

 

  • A parketta üregeinek tömítése gyakran elegendőnek bizonyulhat, akár hosszabb időre megfelelő, viszont az igazán biztos technológia a parketta felbontása és visszarakása.

 

  • A parketta mozgása hatásos módon a felszedéssel és ismételt lefektetéssel szüntethető meg.

 

  • Az átrakás azért is javasolt, mert ahogy öregszik, a parketta színe változik, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, emiatt a régi parkett újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.



Megfizethető parketta lerakás XVI. kerület Akácos utca környékén, ezen kívül parketta felújítás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Akácos utca övezetében szavatolva a munka tartósságát, fix parketta átrakás árakkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://parkettas16kerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr7615137592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása