Parkettás mester XVI. kerület

Parkettás mester XVI. kerület

Parketta lerakás XVI. kerület Ajak utca

2019. szeptember 24. - makacstomi

Parketta lerakás XVI. kerület Ajak utca


Kedvező árú parketta lerakás XVI. kerület Ajak utca, parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ajak utca területén szavatolva a munka tartósságát, átlátható parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell választani az igényekhez szabott parkettát. Emiatt figyelembe kell venni:

  • a felhasználás helye (pl. étterem)

 

  • a használat módja (pl. hálószoba)


A parketta előírt kopásállósága nagy mértékben múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk leragasztani. A parketta mintázata a fafajtától, az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta lerakása



A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy pár hasznos ötletet.

  • A parketta szögelése párnafára: ez a fektetési forma napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta darabjainak fektetése inkább az alábbi módokon zajlik.



  • A parketta leragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével egyenes aljzatra ragasztják. Az aljzatbetonnak tökéletesen laposnak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a fektetés előtt.



  • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon történik. Az aljzatra hab alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztva.

 

parketta javítás XVI. kerület Ajak utca

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát szabad fektetni.

A legtöbb parketta nem rakható le padlófűtés fölé, ezért a padló alatt fekvő fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, különben a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kiváló adhéziót a portól megszabadított beton biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. diszperziós ragasztóval. Svédpadló ragasztása oldószeres ragasztóval szokásos.

parketta leragasztása XVI. kerület Ajak utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag XVI. kerület Ajak utca

 

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi beépítési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás XVI. kerület Ajak utca


A résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás után a faékek kivehetők, ezután szegélyléccel fedjük le a hézagot.
A fal felőli parkettaelemek hézagmentes illesztése behúzóvassal valósítható meg.

parketta rögzítése XVI. kerület Ajak utca

 

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtéshez XVI. kerület Ajak utca


Amiatt, hogy a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé csak 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett ajánlott olyan parketta fafajtákat alkalmazni, amelyek nem mennek össze.

Parketta fajták XVI. kerület Ajak utca

 

  • Egyrétegű parketta: az egész elem egy tömbből áll. Ez lehet pl. svédpadló vagy csaphornyos parketta.



  • Többrétegű: javarészt 2-3 rétegből ragasztották össze. A 3 rétegű parkettát sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos lerakási mintákat kínálnak.



  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után máris használatra kész. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a ragasztás után.



A parketta tisztítása XVI. kerület Ajak utca
A parketta fája ugyanis elkészült állapotában is élő anyag, ezért érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség változására. A parketta bő vizes felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor rögtön fel kell itatni. Pusztán alig nedves felmosóronggyal megengedett feltakarítani a burkolatot, hogy meggátoljuk a kiszáradás utáni összemenést.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, eképpen meggátolhatjuk a kiszáradását és az ebből adódó méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta élettartamának használ, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket alkalmazza körülbelül félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal azonnal a legokosabb megoldás. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás mögé bekerült pecsétnyomok törlése testreszabott tisztítószerrel megoldható. A mészfolt ecetes vizes mixtúrával pár perces áztatás után feloldható, viszont utána javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a WU2 sampon vethető be, azonban a legutóbbi eszközök csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért válhat elkerülhetetlenné hosszú idő múltán a parketta felszedése és visszaragasztása XVI. kerület Ajak utca területén?

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a karcos parketta javítására.

  • A több éve leragasztott parketta ragasztása meglazult az idő elteltével különböző okok miatt.
  • A parketta nagy területen sérült meg, így szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettafa átrakással történő megszilárdítása.
  • A sok éve lerakott parketta darabjai idővel felpúposodtak, és méretes hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető szépen.
  • A parkettát támasztó vakpadló rögzítése meglazult, ily módon már nem megfelelő a stabilizáló feladat betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése néha elegendő lehet, akár hosszabb időre is tartós megoldás lehet, de az igazán biztos művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
  • Az átrakás azért is javasolt, mert idővel a parketta színe változik, és már nem tudunk pontosan ugyanolyat szerezni, ezért a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

tölgy parketta átrakása XVI. kerület Ajak utca

A parketta átrakás gyors bemutatása

  1. A parketta átrakásának első tevékenységeképpen felszedjük a régi parkettát.
  2. A parkettaragasztó feleslegeinek felszedése után rendezni kell a léceket.
  3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
  4. A műveletsor záró eleme az ismét leragasztott parketta megcsiszolása és 3 rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert ennek során a parketta meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell. A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a régi parketta felújítására.

  • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okokból kifolyólag.

 

  • A faburkolat nagy kiterjedésben sérült meg, emiatt szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs döntés lehet az elemek átrakással végrehajtott stabilizálása.

 

  • A régi parketta elemei a nap hatására vetemedtek, és tekintélyes rés jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

 

  • A burkolatot stabilizáló párnafa odaszögezése meglazult, ezért már túl gyenge a leszorító rendeltetésének betöltéséhez.

 

  • A parketta üregeinek kitöltése időnként kielégítő, akár hosszabb időre megfelelő, de a valóban megbízható technológia a parketta felszedése és visszarakása.

 

  • A parketta dilatációja eredményesen a felszedéssel és visszarakással küszöbölhető ki.

 

  • A parketta átrakása azért is jó megoldás, mert ahogy öregszik, a parketta színe változik, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, azonban a régi parkettalécek ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.



Kedvező árú parketta lerakás XVI. kerület Ajak utca környékén, emellett parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ajak utca környékén garanciavállalással, korrekt parketta felújítás árral.

A bejegyzés trackback címe:

https://parkettas16kerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr9115137578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása