Parkettás mester XVI. kerület

Parkettás mester XVI. kerület

Parketta lerakás XVI. kerület Akácfa utca

2019. szeptember 26. - makacstomi

Parketta lerakás XVI. kerület Akácfa utca


Pénztárca kímélő parketta lerakás XVI. kerület Akácfa utca, parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Akácfa utca területén garanciavállalással, fix parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakást megelőzően ki kell választani a megfelelő típusú parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

  • a fektetés helye (pl. saját lakás)

 

  • a felhasználás módja (pl. nappali)


A parketta betartandó keménysége nagy mértékben múlik azon, hogy melyik helyiségbe szeretnénk fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai



A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy-két ötletet.

  • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a fektetési mód manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése talán, azonban a parketta darabjainak lerakása inkább az alábbi módokon történik.



  • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes betonra ragasztják. Az aljzatnak teljesen laposnak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a tevékenység folytatása előtt.



  • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta lerakása úsztatott módon szokásos. Az aljzatra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.

 

parketta lerakás XVI. kerület Akácfa utca

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak speciális parkettát engedélyezett ragasztani.

A legtöbb parketta nem fektethető padlófűtés fölé, így a burkolat alatt fekvő fűtési csöveket jól kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta tönkre mehet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kiváló adhéziót a portól megszabadított beton biztosítja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. kétkomponensű ragasztóval. Bükk parketta ragasztása oldószeres ragasztóval szokásos.

sima parketta lerakási minta XVI. kerület Akácfa utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.

hagyományos parketta lerakása házilag XVI. kerület Akácfa utca

 

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás XVI. kerület Akácfa utca


A résbe faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése végeztével a faékek kivehetők, ezután szegőléccel takarjuk le a rést.
Az oldalsó parkettaelemek hézagmentes egymáshoz igazítása behúzóvassal valósítható meg.

parketta dilatációs hézag


Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtés fölé XVI. kerület Akácfa utca


Mivel a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtésre csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen kívül érdemes olyan anyagú parkettákat leragasztani, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta fajták XVI. kerület Akácfa utca

 

  • Egyrétegű parketta: a teljes elem egy tömbből áll. Konkrétan lehet pl. hajópadló vagy mozaik parketta.



  • Többrétegű: túlnyomórészt két vagy három rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát számos esetben szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle fektetési formákat tesznek lehetővé.



  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után máris rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat túlnyomórészt felületkezelik a rögzítés után.



A parketta takarítása XVI. kerület Akácfa utca
A parketta fája tudniillik legyártott formájában is élő anyag, ebből adódóan érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta porszívózása rendben van, de a bő vizes felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis túl sok víz kerül, akkor mihamarabb el kell távolítani. Csakis kis mértékben nedves felmosófejjel szabad megtisztítani a padlót, hogy elkerüljük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta karbantartása olajozással végrehajtható, ennek köszönhetően megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta strapabírásának jótékony hatású, ha a forgalmazó instrukciója szerinti szereket használja hozzávetőlegesen 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a legokosabb megoldás. Ha a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás alá bekerült foltok eltávolítása hozzáillő vegyszerrel elképzelhető. A diszperzitfolt ecetes vizes eleggyel nagyon rövid idejű áztatás után megszüntethető, azonban ezután ajánlott szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a WU2 sampon lehet az ellenszer, viszont utóbbiak csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása XVI. kerület Akácfa utca területén?

A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a karcos parketta javítására.

  • A régen lefektetett parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő múlásával különféle indokokból kifolyólag.
  • A parketta hatalmas területen kopott el, így indokolt lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettafa átrakással történő megszilárdítása.
  • A sok éve lerakott parketta elemei hosszabb idő múltán megrepedeztek, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
  • A parkettát stabilizáló vakpadló rögzítése meglazult, így már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő feladat betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elegendő lehet, akár hosszabb időre is kielégítő megoldás lehet, de a leghatékonyabb eljárás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
  • Az átrakás azért is ideális, mert az évek során a parketta színe változik, és már nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, ezért az öreg parketta darabok újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.

régi parketta átrakása XVI. kerület Akácfa utca

A parketta átrakás gyors leírása

  1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felbontjuk a régi parkettát.
  2. A parkettaragasztó feleslegeinek felszedése után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Ha befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
  4. A folyamat befejező lépése az újonnan leragasztott parketta felcsiszolása és három rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert átrakás közben a parketta könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a legpraktikusabb eljárás lehet a régi parketta felújítására.

  • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különböző okokból kifolyólag.

 

  • A parketta nagy felületen károsodott, ezért szükségessé válhat több darab cseréje, ilyen esetben bölcs döntés lehet a lécek átrakással végrehajtott megerősítése.

 

  • A jó régen lefektetett darabok a környezeti hatások miatt vetemedtek, és túl nagy nyílás alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.

 

  • A burkolatot stabilizáló vakpadló odaerősítése nem tudja ellátni a feladatát, ezért már túl gyenge a leszorító rendeltetésének betöltéséhez.

 

  • A parketta üregeinek kitöltése időnként elegendőnek bizonyulhat, akár tartós megoldás lehet, ellenben a ténylegesen biztos technológia a parketta eltávolítása és ismételt lerakása.

 

  • A parketta mozgása eredményesen a felbontással és újbóli lerakással oldható meg.

 

  • Az átrakás azért is ajánlott, mert idővel a parketta színe változik, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, emiatt a régi parkettalécek ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.



Olcsó parketta lerakás XVI. kerület Akácfa utca vonzáskörzetében, ezen kívül parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Akácfa utca területén garanciával, fix parketta átrakás árakkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://parkettas16kerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr315137586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása