Parkettás mester XVI. kerület

Parkettás mester XVI. kerület

Parketta lerakás XVI. kerület Ágota utca

2019. szeptember 23. - makacstomi

Parketta lerakás XVI. kerület Ágota utca


Kedvező árú parketta lerakás XVI. kerület Ágota utca, parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ágota utca övezetében garanciavállalással, korrekt parketta felújítás árral.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Emiatt számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

  • a felhasználás helye (pl. saját lakás)

 

  • a használat módja (pl. hálószoba)


A parketta betartandó kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy hová tervezzük leragasztani. A parketta mintázata a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta lerakása



A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk egy-két tippet.

  • A parketta szögelése párnafára: ez a fektetési forma napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta darabjainak lerakása inkább a következő folyamatot követve zajlik.



  • A parketta leragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével egyenes betonra ragasztják. Az aljzatnak teljesen laposnak kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell használni a ragasztás előtt.



  • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon szokásos. A betonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.

 

parketta javítás XVI. kerület Ágota utca

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak speciális parkettát szabad lerakni.

A legtöbb parketta nem rakható le padlófűtés fölé, emiatt a padló alatt vezetett fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A tökéletes ragadást a portalanított beton szavatolja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. oldószeres ragasztóval. Bükk parketta ragasztása poliuretán ragasztóval elterjedt.

parketta járólap illesztés XVI. kerület Ágota utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.

parketta lerakási minták XVI. kerület Ágota utca

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakása



A hézagba faékeket kell rakni, a lerakás befejezése után a rögzítő ékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel borítsuk be a rést.
Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal szavatolható.

régi parketta felszedése XVI. kerület Ágota utca

 

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtés fölé XVI. kerület Ágota utca


Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtésre kizárólag másfél centinél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen kívül javasolt olyan anyagú parkettákat beépíteni, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta típusok XVI. kerület Ágota utca

 

  • Egyrétegű parketta: az egész darab egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. svédpadló vagy intarzia parketta.



  • Többrétegű: általában két vagy három rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettát sokszor szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle fektetési mintákat biztosítanak.



  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után rögtön rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a rögzítés után.



A parketta tisztítása XVI. kerület Ágota utca
A parketta anyaga még elkészült formájában is élő anyag, emiatt érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom hullámzására. A parketta portalanítása kitűnő, de a bőséges vízzel való felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor mihamarabb el kell tüntetni onnan. Csak kis mértékben nedves felmosóronggyal lehetséges feltakarítani a burkolatot, hogy kiküszöböljük a kiszáradás utáni összemenést.

A parketta ápolása pasztázással elvégezhető, ennek köszönhetően megelőzhetjük a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának jótékony hatású, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket veti be durván félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal azonnal a legjobb. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt tökéletes, a fólia alá bejutott flekkek törlése megfelelő vegyszerrel esélyes. A mészfolt ecetes vizes eleggyel pár perces áztatás után megszüntethető, azonban ezután érdemes szellőztetni. Makacs pacák ellen a penge lehet az ellenszer, azonban a legutóbbi eszközök csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért szükséges idővel a parketta átrakása XVI. kerület Ágota utca övezetében?

A parketta átrakása a legpraktikusabb technológia lehet a kopott parketta újjá varázsolása érdekében.

  • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása meglazult az idő múlásával sokféle hatás eredményeképpen.
  • A parketta kiterjedt területen kopott el, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettafa átrakással való megerősítése.
  • A régi parketta darabjai idővel összeszáradtak, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
  • A parkettát stabilizáló vakpadló mozog, így már nem megfelelő a megszilárdító feladat betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése néha elegendő lehet, akár hosszabb időre is megfelelő beavatkozás lehet, de a bombabiztos eljárás a parketta átrakása.
  • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is tanácsos, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és már nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat találni, így az öreg parketta elemek újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.

tölgy parketta átrakása XVI. kerület Ágota utca

A parketta átrakás vázlatos bemutatása

  1. A parketta átrakásának kezdeti lépéseként felbontjuk a parkettát.
  2. A parkettaragasztó maradványainak eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor következik a régi parketta visszaragasztása.
  4. A munka záró eleme az újonnan leragasztott burkolóelemek felcsiszolása és három rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett meg is sérülhet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra. A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a karcos parketta javítására.

  • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különféle okokból kifolyólag.

 

  • A faburkolat nagy felületen károsodott, ezért lehet, hogy elengedhetetlen bizonyos elemek pótlása, ilyenkor bölcs elhatározás lehet a lécek átrakással elvégzett megerősítése.

 

  • A jó régen lefektetett darabok idővel összeszáradtak, és hatalmas nyílás jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.

 

  • A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló leszorítása meglazult, ezért nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció teljesítéséhez.

 

  • A parketta hézagjainak kitöltése nem ritkán elégséges, akár tartós megoldás lehet, ellenben az igazán garantált technológia a parketta eltávolítása és ismételt lerakása.

 

  • A parketta mozgása eredményesen a eltávolítással és visszarakással védhető ki.

 

  • A parketta átrakása azért is ajánlott, mert az idő múlásával a parketta színe változik, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, ennek köszönhetően a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.



Megfizethető parketta lerakás XVI. kerület Ágota utca területén, emellett parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület Ágota utca övezetében jótállással az elvégzett munkára, korrekt parketta felújítás árral.

A bejegyzés trackback címe:

https://parkettas16kerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr1615137570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása